Знаете ли што значат имињата на светските метрополи?! Има и еден македонски град, а не е Скопје!

 Breaking News

Знаете ли што значат имињата на светските метрополи?! Има и еден македонски град, а не е Скопје!

Знаете ли што значат имињата на светските метрополи?! Има и еден македонски град, а не е Скопје!
May 14
22:01 2018

На светот постојат 7.106 живи јазици, па агенцијата „On the Go Tours“ одлучи да се позанимава со буквален превод на имињата на поголемите градови во светот.

Најверојатно не сте знаеле дека Минск значи место за трговија. Берлин означува мочуриште, додека Пекинг значи северна престолнина.

Значењето на имињата на градовите во Северна и Јужна Америка се посебно интересно. Буквалниот превод на името на градот Рио де Жанеиро во Бразил е „јануарска река“ додека некои имиња потекнуваат од цивилизации кои повеќе не постојат.

Еден од македонските градови кои се наоѓаат на листата е Битола, кој во буквален превод значи – манастир, а доколку сакате да ги погледнете другите имиња, тогаш посетето го следниот ЛИНК.

Коментари

Коментари

Related Articles