Во овие земји може да најдете работа со македонски пасош

 Breaking News

Во овие земји може да најдете работа со македонски пасош

Во овие земји може да најдете работа со македонски пасош
September 12
18:06 2018

Македонците кои не поседуваат некој од европските пасоши, сега ќе можат да работат во Норвешка, Шведска и Германија

За да се замине во Шведска, потребен е само пасош, а останатите услови се договараат со работодавецот.

Според претставникот на Шведската амбасада во Хрватска, за во скандинавската земја не постои иселеничка виза.

Доволно е само еден член од семејството да најде работа и потоа може да ги повлече и останатите членови.

Речиси идентично е и заминувањето во Норвешка. Таму се работи 7,5 часа дневно, а работниците добиваат 30 дена одмор.

Во продолжение дефицитарните кадри во овие земји

Германија: ИТ, Машински инженери, Електорничар, Електричар, Електроинсталатер, Водоинсталатер, Лекар, Медицински сестри и Негуватели на стари луѓе и болни деца.

Шведска: Стоматолози, книговодители, Кувари, Пекари, Молери, Градежни техничари и инженери, Електроинженери, ИТ Сектор

Норвешка: Кувари, Пекари, Градежни техничари и инженери, Медициснки сестри и лекари.

Словенија е земја во која што најмногу се бараат градежни работници и шофери од Македонија.

Исто така и во Словенија со македонски пасош можи да се работи, но потребно е сопствениците на фирмата каде барате работа да ви обезбедат работна виза, како и привремена лична карта, која што можите да ја земите и од Словенската амбасада во Македонија.

Платите се движат од 800 евра па нагоре, за шофери достигнуваат и до 3.000 евра месечно.

Во Црна Гора, македонците работат и за 600 евра месечно + бакшиш, но со оглед дека оваа земја е туристички развиена, работата во неа е претежно во летниот период.

Коментари

Коментари

Related Articles