Важни обичаи за Ѓурѓовден – Преку ден никако не правете едно нешто

 Breaking News

Важни обичаи за Ѓурѓовден – Преку ден никако не правете едно нешто

Важни обичаи за Ѓурѓовден – Преку ден никако не правете едно нешто
May 06
09:42 2018

За Ѓурѓовден се поврзани многу верувања, а тој се смета и за празник со најмногу обичаи.

Се смета за празник кој е премин од зима во лето, поврзан со здравјето, среќата и плодноста на луѓето и стоката.

На денешниот ден се берат цвеќиња и растенија, билки за здравје и среќа, а се прават и венци од нив кои стојат на вратата до нареден Ѓурѓовден.

Исто така, на овој ден не треба да се спие преку ден, бидејќи се смета дека цела година ќе биде таква и ќе имате главоболки.

Коментари

Коментари

Related Articles