Светските компании одлучија: Северниот пол ќе стане центар за складирање на податоци! (ВИДЕО)

 Breaking News

Светските компании одлучија: Северниот пол ќе стане центар за складирање на податоци! (ВИДЕО)

Светските компании одлучија: Северниот пол ќе стане центар за складирање на податоци! (ВИДЕО)
July 18
12:24 2018

Рускиот Арктик може да стане еден од најголемите светски центри за складирање на податоци од меѓународните компании, кажа Александер Воротников.

Тој вели дека голем број меѓународни компании, како Фејсбук, имаат центри со податоци во близина на Северниот пол.

„Русија има голем потенцијал на природно ладење, кое е неопходно за работа на центрите за податоци“, вели Воротников.

На крајот на јуни Русија донесе закон со кој се регулира механизмот за соработка помеѓу јавниот и приватниот капитал во ИТ технологиите. На Арктикот веќе постојат складишта во кои се чуваат семиња од некои растенија, пишуваат руските медиуми.

Коментари

Коментари

Related Articles