Секогаш кога грми овие работи треба да ги исклучите од струја

 Breaking News

Секогаш кога грми овие работи треба да ги исклучите од струја

Секогаш кога грми овие работи треба да ги исклучите од струја
August 14
15:11 2018

По сончевите пеколни денови се најавува силно невреме и попладнево да останете дома. Познато е меѓу народот дека кога грми треба да изгаснеме се дома, за да не удри гром, но дали е тоа точно и што треба, а што не треба да исклучиме?

Во Европа, а и кај нас, стандарден напон е 220 волти, а ударот на громот може да ослободи напон од неколку милиони волти. Што значи тоа? Тоа значи дека удар на гром во вашата куќа или во близината, ќе ве остави без електронски апарати кои не можат да ја издржат таа волтажа.

Единствен начин да го спречите тоа е да исклучите се од струја кога грми. И уште една многу важна работа, кога грми ако снема струја, никако не ги уклучувајте уредите веднаш кога ќе се врати.

Почекајте неколку минути за да се стабилилизира, па уклучете ги апаратите. Сепак, за едно нешто не грижете се, громот нема влијание на мобилните уреди, па можете да зборувате на мобилен без страв.

Коментари

Коментари

Related Articles