Пендаровски: Грција никогаш до сега не побарала промена на внатрешното име на државата (ВИДЕО)

 Breaking News

Пендаровски: Грција никогаш до сега не побарала промена на внатрешното име на државата (ВИДЕО)

Пендаровски: Грција никогаш до сега не побарала промена на внатрешното име на државата (ВИДЕО)
July 17
22:20 2018

Националниот координатор за НАТО и истакнат член на СДСМ, Стево Пендаровски во емисијата „Само Вистина“ на Канал 5 телевизија го призна поразот на владата на Заев при преговорите со Грција за промена на името на државата откако истакна дека од Македонија досега не било побарано да го промени уставното име на државата, односно името кое се користи за внатрешна употреба.

Тој забележа дека целата преговарачка делегација била збунета и изненадена кога на маса се нашле измените во македонскиот Устав кои досега не биле на маса. Пендаровски не објасни како се случило македонската страна да го прифати ваквото грчко барање.

Ерга омнес има две компоненти, внатрешна и надворешна. Грците инсистираа на ерга омнес, надворешната компонента значи секаде во меѓународните организации од кога јас памтам.

Со оглед на годините и стажот паметам одамна. Значи веројатно во 90-тите. Тие никогаш не прифаќаа ние билатерално со некои држави да не реферираат и ословуваат со Република Македонија.

Ерга омнес за внатре стартува сега со обновените преговори од јануари, ако не се лажам февруари оваа година.

И тоа морам да ви кажам нај отворено тоа беше на огромно изненадување на сите нас што сме условно кажано од македонската страна. Бидејќи претходно никогаш тие не барале промена на Уставот.

Тоа се приказни за мали деца дека тие барале уште во 90-тите промена на Уставот. Не е точно. Не ви зборувам што било објавувано во грчки медиуми.

Говорам за она што Нимиц кажувал или што пренесувал како Грчки предлог и што Василакис има кажувано како официјален грчки предлог. Ова дојде сега, истакна Пендаровски.

Коментари

Коментари

Related Articles