Научниците шокирани: Откриен објект кој не би требало да биде во нашиот сончев систем

 Breaking News

Научниците шокирани: Откриен објект кој не би требало да биде во нашиот сончев систем

Научниците шокирани: Откриен објект кој не би требало да биде во нашиот сончев систем
June 09
22:51 2018

Уште еден астероид е забележан во нашиот сончев систем, но овој е интересен за научниците поради тоа што овој астероид е „постојан гостин“.

Научниците го нарекоа „меѓуѕвезден емигрант“, кој има големо значење. Неговата орбита е ретроградна, а тоа значи дека се движи околу сонцето во спротивна насока од Јупитер, Земјата и останите планети.

„Поради тоа што астероидот вака се движи, станува збор за мистерија. Ако припаѓа на нашиот состав, ќе има насока на движење како сите останати планети и астероиди“, вели астрономот Фати Намуми.

Намуми заедно со колешката Елен морет од универзитет од Бразил направиле компјутерски симулации и докажале дека астероидот 2015 BZ509 има мистериозно потекло и е најверојатно постар од 4,5 милијарди години.

Коментари

Коментари

Related Articles