Германија и Франција ќе прават нов борбен авион, а Шпанија ќе биде само „надгледувач“

 Breaking News

Германија и Франција ќе прават нов борбен авион, а Шпанија ќе биде само „надгледувач“

Германија и Франција ќе прават нов борбен авион, а Шпанија ќе биде само „надгледувач“
July 05
10:37 2018

Германија и Франција понудија на Шпанија да биде „надгледувач“ во програмата за развивање на нов европски борбен авион.

Сепак, сакаат проектот да остане билатерален со цел на брз напредок.

Франција, која сака да стане лидер во развој на борбени авиони од наредната генерација, најави со Германија нова програма пред една година.

Шпанија во меѓувреме испрати писмо до Берлин и Париз и покажа желба да учествува во тоа, по што министерството за одбрана на Германија и Франција му понуди можност на ШМадрид да биде „надгледувач“ на програмата.

Новиот борбен авион се очекува да биде готов по 2040. година и да биде замена за ловецот Рафал, а се очекува да може да управува со голем број дронови од авионот.

Коментари

Коментари

Related Articles