Ден по Крстовден – светецот кој го празнуваме денеска

 Breaking News

Ден по Крстовден – светецот кој го празнуваме денеска

Ден по Крстовден – светецот кој го празнуваме денеска
September 28
08:50 2018

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 15 септември. Денеска е Св. маченик Никита.

Свети Никита по потекло беше Гот. Во негово време готскиот кнез Атанарик започна гонење на христијаните во својата област. Меѓу оние што не сакаа да се откажат од Христа се најде и овој свет маченик.

Беше фрлен во оган и на тој начин погубен, но Бог така устрои неговите мошти сепак да останат цели. А нив ги зеде другарот на Никита, Ма¬ријан, и ги пренесе од готската земја (Влашка и Бесарабија) во областа Киликија во Мала Азија, во градот Мопсуест.

Тука неговите чудотворни мошти беа положени во црквата подигната во негов спомен. А пострада и се прослави овој чудесен маченик во 375 година.

Коментари

Коментари

Related Articles