„Човечки ѕид“ во Шпанија од 202 километри, поради желбата за независна Баскија!

 Breaking News

„Човечки ѕид“ во Шпанија од 202 километри, поради желбата за независна Баскија!

„Човечки ѕид“ во Шпанија од 202 километри, поради желбата за независна Баскија!
June 11
12:25 2018

Десетина илјади Баскијци создадоа во неделата „човечки ѕид“, долг 202 километри, а бараа право за одржување на референдум за независност на таа покраина.

Иако голем број на жителите на Баскија, кои имаат висок степен на самоопределување, како и Каталонија, имаат сопствен јазик и култура, не поддржуваат независност, сепак многумина сметаат дека жителите треба да гласаат за тоа на референдум.

Шпанската влада повикувајќи се на Уставот на Шпанија, упорно и остро останува на одлуката дека секој референдум за независност на било која шпанска покраина е противуставен.

Според шпанскиот устав, напишан во 1978. година по завршувањето на режимот на Франсиско Франко, земјата е неделива, а минатогодишниот обид на Каталонија за независност имаше остри правни противмерки.

Коментари

Коментари

Related Articles