Култура

 Breaking News

Утре е голем празник – Ако имате деца ова мора да го направите

    Утре е голем празник – Ако имате деца ова мора да го направите

Утре се прославува Преподобен Сисој Велики- заштитник на децата и брз помошник во секоја тага и неволја. Родум Мисирец и ученик на Св. Антониј. После смртта на својот голем учител

Read Full Article

Денеска е Св. маченици и бесребреници Козма и Дамјан, браќа кои лечеа луѓе, но и животни

    Денеска е Св. маченици и бесребреници Козма и Дамјан, браќа кои лечеа луѓе, но и животни

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 1 јули. Денеска е Св. маченици и бесребреници Козма и Дамјан. Браќата Козма и Дамјан потекнуваа од Рим. Беа крстени уште во

Read Full Article

Денеска е Павловден – Ова никако не смее да ви се случи на овој ден

    Денеска е Павловден – Ова никако не смее да ви се случи на овој ден

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 30 јуни. Денеска е Собор на 12- те апостоли – Павловден. Вториот ден од завршувањето на постот е празник на сите 12

Read Full Article

Денеска е Петровден – ова треба да го имате на трпезата

    Денеска е Петровден – ова треба да го имате на трпезата

Денеска е Св. апостоли Петар и Павле – Петровден. Со овој празник завршува еден од четирите повеќедневни пости во годината, кој е врзан за празникот на Апостолите. Денес црквата ги

Read Full Article

Утре е Петровден, задутре Павловден, ова никако не смее да ви се случи на тој ден

  Утре е Петровден, задутре Павловден, ова никако не смее да ви се случи на тој ден

Утре е Петровден, а во петок Павловден, со кој се поврзани многу обичаи. Собор на 12 Апостоли – Павловден. Бидејќи

Read Full Article

Во четврток е голем празник – што треба да имате на трпезата, а што никако не смее да направите

  Во четврток е голем празник – што треба да имате на трпезата, а што никако не смее да направите

Во петок е голем празник, Петровден, еден од најголемите по Велигден, празник посветен на апостолите Петар и Павле. На овој

Read Full Article

Денеска е Иванден, голем и тежок празник – празникот има посебна моќ, а ова е строго забрането

  Денеска е Иванден, голем и тежок празник – празникот има посебна моќ, а ова е строго забрането

Денеска е Раѓање на св. Јован Крстител – Иванден. На свети Јован Крстител црквата му посвети неколку празници, и тоа

Read Full Article

Утре е Иванден: На овој ден се верува дека цвеќето има магична моќ

  Утре е Иванден: На овој ден се верува дека цвеќето има магична моќ

Утре се празнува свети Јован – летен, повеќе познат како Иванден, денот на раѓањето на Свети Јован Крстител. Со Иванден

Read Full Article

Прочитајте ги ако досега не сте го направиле тоа: Листа со најчитани книги во последните 500 години!

  Прочитајте ги ако досега не сте го направиле тоа: Листа со најчитани книги во последните 500 години!

Наскоро почнува сезоната со годишните одмори, а тоа е добро време и да се посветите на читање добра книга. Нема

Read Full Article

Празнуваме светец кој беше прогнет и во прогонство го заврши својот живот

  Празнуваме светец кој беше прогнет и во прогонство го заврши својот живот

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 28 мај. Денеска е Преподобен Никита Халкидонски. Овој светител засвети на земјата

Read Full Article
1 2 3 16

НОВО