Бугарија во страв: Сакаме гаранција дека нашиот сосед нема да има територијални претензии!

 Breaking News

Бугарија во страв: Сакаме гаранција дека нашиот сосед нема да има територијални претензии!

Бугарија во страв: Сакаме гаранција дека нашиот сосед нема да има територијални претензии!
June 13
15:06 2018

Бугарија го поздрави договорот помеѓу Грција и Македонија, со кој се решава 27-годишниот спор помеѓу двете земји, но тие се во страв дека новото име на земјава, може да предизвика територијални претензии.

Министерството за надворешни работи кажа дека Република Северна Македонија е добро име и дека го отвора патото кон Европа и Евро-атлантската интеграција на нашата земја.

Бугарија беше една од првите земји, кои ја призна Македонија во 1992. година, откако прогласивме независност од Југославија. Но, односите помеѓу Софија и Скопје беа затегнати во претходните години поради проблеми со идентитетот, јазикот и историјата.

Бугарија кажа дека ќе ја поддрши Македонија, при влезот во ЕУ и НАТО, но само доколку добијат гаранција дека нема никогаш Македонија да побара дел од територијата на Бугарија.

Коментари

Коментари

Related Articles