Култура

 Breaking News

Голем и тежок ден, Сабор на Пресвета Богородица – направете го ова

    Голем и тежок ден, Сабор на Пресвета Богородица – направете го ова

Денеска е Собор на Пресвета Богородица. Црквата утврдила веднаш после големите празници да се слават и учесниците во настанот што се празнува. Затоа денес, по празникот Рождество Христово, се слави

Read Full Article

Мир Божји, Христос се роди – За многу години, денес е Рождество на Господ Исус Христос

    Мир Божји, Христос се роди – За многу години, денес е Рождество на Господ Исус Христос

Божик спаѓа меѓу најголемите христијански празници, зашто на тој ден се празнува раѓањето на Спасителот Исус Христос. Колку овој ден е важен за човештвото се гледа и по тоа што

Read Full Article

Денеска е Прочка, не ги заборавајте овие македонски обичаи

    Денеска е Прочка, не ги заборавајте овие македонски обичаи

Прочка претставува голем празник за македонскиот народ и со него се поврзани голем број обичаи и верувања. Очигледно е дека проштевањето е обичај востановен под влијание на црквата, додека огновите,

Read Full Article

Античките Македонци не биле Грци !!! (ВИДЕО)

    Античките Македонци не биле Грци !!! (ВИДЕО)

Денешната грчка пропаганда прави се за да го убеди светот дека античка Македонија била грчка и дека античките Македонци биле Грци. Причината за ова е чисто политичка и добро позната.

Read Full Article

Во недела е голем празник – што треба да направите на Прочка?

  Во недела е голем празник – што треба да направите на Прочка?

Македонската традиција за Прочка е богата и разновидна. Секаде се одбележува овој празник меѓу народот. На Прочка, според традицијата, помладиот

Read Full Article

Денеска е Сретение Господово – девојки еден обичај утрово може да донесе промена во вашиот живот

  Денеска е Сретение Господово – девојки еден обичај утрово може да донесе промена во вашиот живот

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 2 февруари. Денеска е Сретение Господово. Празникот Сретение е еден од 12-те

Read Full Article

Го празнуваме Свети Трифун – направете го ова за да ве следи среќа

  Го празнуваме Свети Трифун – направете го ова за да ве следи среќа

Верниците го обележуваат големиот христијански празник -Светиот маченик Трифун. Роден е во малоазиската област Фригија во Мала Азија. уште од

Read Full Article

Екс владиниот службеник Лешоски се офајде со 2000 евра од министерството за Култура

  Екс владиниот службеник Лешоски се офајде со 2000 евра од министерството за Култура

Годишна програма на Министерството за култура и резултати од годишниот конкурс за проекти од национален интерес во културата за 2018

Read Full Article

Министерството за култура со субвенции за Геј парада во Скопје и дете-талент да пее песни за УЧК и Исмет Јашари

  Министерството за култура со субвенции за Геј парада во Скопје и дете-талент да пее песни за УЧК и Исмет Јашари

Претходно во 2017 година, министерот за култура Роберт Алаѓозоски, го отвори „Скопје прајд викенд“ кој се одржа од 22 –

Read Full Article

Обичаи кои утре на Задушница задолжително треба да ги направите

  Обичаи кои утре на Задушница задолжително треба да ги направите

Утре Црквата и православните верници го одбележуваат празникот Задушница. Овој празник секогаш паѓа во сабота. На Задушница се сеќаваме на

Read Full Article
1 2 3 12

НОВО